Slavernij en Kapitalisme: Nieuwe Perspectieven met Pepijn Brandon

De Lockdown
De Lockdown
Slavernij en Kapitalisme: Nieuwe Perspectieven met Pepijn Brandon
/

Pepijn Brandon is Assistant Professor Geschiedenis aan de VU in Amsterdam en Senior Researcher aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, en heeft de afgelopen jaren ook gewerkt aan de universiteit van Pittsburgh en Harvard. Zijn lijst met publicaties is te lang om op te noemen (zie zijn academische pagina hieronder), maar hij heeft veel gepubliceerd over Marxisme, oorlog, kapitalisme en staatsvorming, arbeidsrelaties en slavernij, met name in de Nederlandse geschiedenis. In 2006 vertaalde hij Rosa Luxemburg’s klassieker ‘Hervorming en Revolutie’, en het afgelopen jaar was Pepijn samen met Guno Jones, Nancy Jouwe en Matthias van Rossum één van de onderzoeksleiders van het grote Amsterdam-onderzoek naar de rol van slavenhandel en slavernij in de geschiedenis (en rijkdom) van de stad.

De paperback-versie van zijn proefschrift – War, Capital, and the Dutch State (1588-1795) – werd in 2017 bij Haymarket Books uitgegeven en is te bestellen bij het Fort van Sjakoo.

Voor meer over en van Pepijn Brandon

☞ EEN LINKSE BLIK OP DE NEDERLANDSE GESCHIEDENIS – De Lockdown Lectures:
❯ 18 November: Oorlog en Kapitalisme in de Vorming van Nederland (Marjolein ’t Hart)
❯ 25 November: Vergeten Activisten uit de Socialistische Beweging in Nederland (Dennis Bos)
❯ 2 December: Vijf Mythes over het Neoliberalisme in Nederland (Merijn Oudenampsen)
❯ 9 December: Henk Sneevliet (1883-1942), Antikoloniaal Rebel in Azië en Europa (Alex de Jong)
❯ 16 December: Slavery and Capitalism: New Approaches (Pepijn Brandon)


☞ Over De Lockdown
Kritische analyses & interviews tijdens de coronacrisis om samen sterker uit deze crisis en onze isolatie te komen!

Geconfronteerd met de huidige veelzijdige crisis, onze isolatie en de noodzaak door te gaan met onze strijd voor een betere wereld, hebben wij De Lockdown opgezet, een kritisch digitaal corona-quarantaine kanaal met discussies, interviews, en hopelijk binnenkort ook lezingen, support- en solidariteitsgroepen, hang-out sessies en meer. Op deze manier willen we bijdragen aan de huidige analyses van de crisis, van elkaar leren en elkaar steun bieden ondanks onze fysieke afstand.

Volg De Lockdown

YouTube

Twitter

Facebook

Website

iTunes

Spotify

Podcast Feed

Muziek: Palgas